Gaia-1

Gaia va livra combustibil verde pentru 400.000 de mașini cu hidrogen

Gaia va livra combustibil verde pentru 400.000 de mașini cu hidrogen

Atunci când vorbim de revoluția verde din industria auto, un aspect extrem de important care trebuie luat în considerare este transportul combustibilului. Chiar dacă hidrogenul este considerat o alternativă ecologică deloc de neglijat, acesta ar trebui totuși livrat în cantități mari, pe distanțe semnificative, odată cu creșterea numărului de vehicule care îl folosesc.

Construirea unei cisterne plutitoare care să permită stocarea hidrogenului lichid este în acest moment o reală provocare pentru arhitecții navali deoarece hidrogenul lichid are un volum mare, dar este de 20 de ori mai ușor decât gazul natural lichefiat.

Gaia un concept revoluționar de cisternă uriașă plutitoare

Gaia este un alt nume cunoscut pentru Pământ și, de asemenea, numele unei viitoare nave care va transporta hidrogen în timp ce va fi alimentată de acesta. Nu este singurul concept de cisternă cu hidrogen, ci unul care se remarcă prin design și capacitate. Dezvoltată de C-Job Naval Architects împreună cu LH2 Europe, această navă este menită să realizeze curse între Scoția și Germania.

Cu o lungime de 141 de metri, Gaia va avea o capacitate de 37.500 de metri cubi, o cantitate suficientă de hidrogen lichid pentru a alimenta 400.000 de mașini cu hidrogen de dimensiuni medii sau 20.000 de camioane mari. Potrivit producătorului, hidrogenul lichid va fi stocat în trei rezervoare imense, cu un boil-off (evaporare a gazelor) care ar fi mult mai mic decât cel din industria maritimă actuală.

În plus, nava ar avea capacitatea de a produce hidrogen pentru propriile sisteme de propulsie. Prin urmare, Gaia va funcționa cu zero emisii de gaze cu efect de seră.

Arhitecții de la C-Job au explicat că nava a fost proiectată cu o cocă în formă de trapez, astfel încât să aibă suficient spațiu pentru cele trei tancuri de pe punte, fără a necesita balast, așa cum fac cisternele cu GNL (gaz natural lichefiat). Gaia va începe să livreze inițial 100 de tone de hidrogen pe zi din Scoția în Germania și se estimează că va ajunge până la 300 de tone pe zi..

În acest moment, Gaia este un proiect la nivel de concept, însă specialiștii estimează că livrările de hidrogen ar putea începe din 2027.

Citește și: Au început înscrierile la Gala Societății Civile 2022

2 thoughts on “Gaia va livra combustibil verde pentru 400.000 de mașini cu hidrogen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *