Asociația ProAfaceri România lansează „Arena Ursilor Junior” – un concurs național de planuri de afaceri pentru liceeni
„Arena Ursilor Junior” – o platformă de inovare și dezvoltare antreprenorială pentru viitorul României
Înființată în 2017 în Brașov, Asociația ProAfaceri s-a dedicat dezvoltării comunității de afaceri din România și promovării prosperității acesteia. Cu accent pe educația antreprenorială, finanțare și internaționalizare, asociația a organizat o serie de evenimente și proiecte menite să susțină aspirațiile antreprenoriale ale tinerilor. Printre acestea se numără Clubul ProAfaceri, misiuni economice internaționale, conferințe de afaceri și proiectul de pre-accelerare a afacerilor, cunoscut sub numele de „Arena Ursilor”.
În urma colaborării excelente cu Colegiul Național Economic „Andrei Bârseanu” din Brașov, a luat naștere proiectul de educație financiară destinat elevilor liceeni, cu scopul de a îi încuraja să își dezvolte spiritul antreprenorial și să învețe procesul de elaborare a unui plan de afaceri în cadrul „Arena Ursilor Junior”.
După succesul ediției din 2023, la care au participat elevi din diverse județe, parteneriatul consolidat cu Colegiul Național Economic „Andrei Bârseanu”, Universitatea Transilvania Brașov și BCR a primit sprijinul Ministerului Educației. Astfel, proiectul a fost inclus în Calendarul Activităților aprobate de Ministerul Educației, fiind recunoscut ca eveniment de importanță națională. În acest context, partenerii de la Colegiul Național Economic „Andrei Bârseanu” au transmis invitații la nivel național pentru ediția din 2024 a „Arenei Ursilor Junior”, care va avea loc pe 17 aprilie în Brașov.
În prima etapă a concursului, au fost înregistrate zeci de aplicații de planuri de afaceri conforme cu regulamentul, provenind din diverse orașe precum Oradea, Drobeta Turnu Severin, Bacău, Târgoviște, Făgăraș, Focșani, Pașcani și altele. După încheierea acestei etape, planurile au fost anonimizate și trimise juriului competiției.
Specialiști cu experiență formează juriul proiectului Arena Ursilor Junior
Juriul din acest an este format din specialiști cu experiență în domeniul antreprenoriatului și al finanțelor:
- Raluca Baghiu – antreprenor, expert în atragerea de fonduri europene, evaluator de proiecte europene
- Sergiu Nichiforov – Responsabil Unitate BCR Brașov, expert financiar bancar
- Mircea Chirilă – antreprenor român, cu o experiență profesională de 16 ani în Norvegia, președintele Grupului de Inițiativă JCI – Junior Chamber International Brașov
- Canja Cristina – Profesor universitar doctor, Director de departament în cadrul Facultății de Turism și Alimentație, Universitatea Transilvania Brașov
Planurile de afaceri vor fi evaluate conform unei metodologii standard, iar primele 15 echipe calificate vor participa la etapa finală a „Arenei Ursilor Junior” în cadrul unui eveniment public ce va avea loc în aprilie 2024, la Brașov. Aici, elevii și profesorii coordonatori vor prezenta planurile de afaceri și, dacă este cazul, produsele sau serviciile asociate acestora, în fața juriului și a publicului prezent. Fiecare echipă va avea oportunitatea de a-și prezenta ideea de afacere într-o manieră concisă (pitch), urmând să primească feedback valoros din partea juriului.
Câștigătorii vor fi recompensați cu premii în bani, servicii de consiliere în afaceri, mentorat, cărți de specialitate și acces la rețele de afaceri și networking.
Premiile constau în:
Ursul de Aur – 1000 lei
Ursul de Argint – 500 lei
Ursul de Bronz – 300 lei
Mențiuni – 100 lei fiecare
Proiectul este organizat de Asociația ProAfaceri România, Colegiul Național Economic „Andrei Bârseanu” din Brașov și Universitatea Transilvania Brașov, cu sprijinul Ministerului Educației și sponsorizat de BCR. Coordonați de „Viitori antreprenori” CAEJ Brașov 2023, din partea Colegiului Național Economic „Andrei Bârseanu”: doamna director profesoară Camelia Staretu, profesor doctor ec Stoican Mirela și profesor Enache Claudia.
Etapa de pre-accelerare a afacerilor ajută echipele să își valideze ideile sau afacerile incipiente. Această fază are un puternic caracter educativ și motivant pentru persoanele creative. Ea reprezintă doar una dintre etapele esențiale în procesul de transformare a ideilor în afaceri de succes, care să obțină finanțare și mentorat, și apoi să se extindă pe plan internațional.
„Ne propunem să încurajăm inițiativele antreprenoriale, să motivăm tinerii cu idei să le pună în practică și să contribuim împreună la prosperitatea comunității și a individului, inclusiv prin intermediul educației financiare și a celui de afaceri”, a subliniat Sorin Peligrad, președintele ProAfaceri România.
Încurajăm participanții să își protejeze ideile, inclusiv cele de afaceri, folosind instrumente simple și eficiente precum Plicul cu Idei. Acesta reprezintă cea mai accesibilă modalitate de a-ți proteja rapid și legal ideile.
Organizatori: Asociația ProAfaceri, Colegiul Andrei Bârseanu Brașov, Universitatea Transilvania Brașov
Sponsor principal: BCR
Parteneri: ProAfaceri România, Coson Media, Impact Events, First Jobs School, Teligenta SRL, Supraviețuire Inteligentă, Renova SRL, GI JCI Brașov, ssm.ro, conferințe.ro, business coaching GeorgeNedelcu.ro
Parteneri media: economistul.ro, ClubEconomic.ro, RomaniaDurabila.ro, ekronomica.ro, newsbv.ro, televiziunea antreprenorilor BiziLive.tv
Citește și: FESTIVALUL MASSIF – măsuri de siguranță și recomandări