Sfaturi utile pentru bunastarea animalelor de companie

Sfaturi utile pentru bunastarea animalelor de companie in zilele de vara

Cum sa faceti fata caniculei din Romania, mai intelept

Anotimpul cald este un moment minunat pentru a vă bucura de tot felul de distracții în aer liber, alaturi de toti cei dragi. Dar când temperaturile cresc prea mult, temperatura si umezeala pot deveni incomode și chiar periculoase pentru animalele de companie. Chiar si asa, proprietarii atenti de caini sau pisici pot lua măsuri ce nu sunt deloc dificile, pentru a-și menține animalele “racorite” și în siguranță, indiferent de cat de mult se ridica temperatura de afara.  

Descopera toleranța la temperatură a cainelui tau

Nu toti prietenii nostri necuvantatori sunt la fel – unele animale de companie sunt mai sensibile la căldură decât altele. Peștii, de exemplu, sunt mai sensibili la temperatură și trebuie să fie păstrați într-un interval optim de temperatura – in caz contrar, vor începe să sufere foarte repede. 

Pe de alta parte, numeroase  reptile, precum șopârle, broaște țestoase și șerpi, preferă adesea temperaturi mai ridicate. Animalele mici, cum ar fi dihorii și iepurii, pot fi mai toleranți la temperaturi mai largi, dar tot vor suferi din aceasta cauza. Animalele de companie foarte mici, cum ar fi hamsterii, sunt mai vulnerabile la temperaturi extreme. Păsările sunt mai tolerante la schimbările de temperatură decât multe animale de companie, dar totuși trebuie ținute la temperaturi rezonabile pentru a rămâne sănătoase. Pisicile și câinii sunt, în general, cei mai adaptabili atunci când vine vorba de schimbarea temperaturilor, dar căldura foarte ridicata poate fi  mortală pentru ei.

Pe langa specie, există mulți factori ce trebuie luați în considerare atunci când vine vorba de toleranța unui animal de companie la creșterea temperaturilor:

  • Marime  
  • Blana, piele sau invelis extern  
  • Vârstă 
  • Sarcina sau alăptarea  
  • Rasa 
  • Umiditate  
  • Nivel de activitate  
  • Sănătate generală (afectiuni)

Astfel, trebuie sa intelegem ca fiecare animal de companie va avea reacții diferite la căldura verii. In timp ce unele animale de companie pot fi mai tolerante la temperaturi ridicate decât altele, toti proprietarii de animale de companie din Romania ar trebui să ia întotdeauna măsuri sigure pentru a-și ajuta animalele să se răcească – si in tara noastra temperaturile pot ajunge la 41 de grade Celsius! Deseori primim avertizarea de cod rosu de canicula ce arata temperaturi extreme si disconfort termic.

Sfaturi utile pentru bunastarea animalelor de companie 2

Sugestiile expertilor pentru “racorirea” animalelor de companie

1. Serviti suficienta apă proaspătă si rece

Alegeti boluri potrivite si puneti apa curata; adaugati chiar si cuburi  de gheață ce pot ajuta la menținerea vaselor reci și pline. Curățati frecvent vasele pentru a evita gusturile neplăcute, mirosurile sau dezvoltarea bacteriilor.

2. Alegeți mese … umede

Trece o parte a dietei animalului tau de companie de la hrană tare la o mancare cu un conținut mai ridicat de umiditate – ce poate ajuta la menținerea hidratării. Cu toate acestea, aveți grijă să țineți cont de nevoile lor nutriționale și să nu faceți modificări excesive care să le supere digestia.  

Gaseste aici hrana umeda pentru caini, la cele mai bune preturi.

3. Cautati locuri cu umbra sau creati-le  

Zonele în aer liber pentru animale de companie ar trebui să aibă întotdeauna  umbra, mai ales după-amiaza târziu, când temperaturile sunt mai ridicate. Pentru animalele de companie din interior, verificați dacă schimbarea modului in care soarele bate in casa nu îndepărtează umbra de pe cuști, acvarii sau terarii pe tot parcursul verii.

4. Schimbați orarul de activitate

Antrenamentul, sesiunile de joacă, plimbările zilnice și alte activități ar trebui să fie programate dimineața devreme sau seara târziu în timpul verii, si nu în mijlocul zilei, când căldura este intolerabilă. Pastrati după-amiaza pentru odihnă, un pui de somn sau activități interioare în medii mai reci.

5. Racoriti-va

O piscină pentru copii poate fi distractivă! Folosește furtunul din curtea casei pentru a-l menține la rece. Verificati ca sursele naturale de apă, cum ar fi lacurile sau râurile, să fie sigure înainte de a le permite animalelor joaca.

6. Oferiți un loc de odihnă răcoros

Permiteți animalelor de companie să se odihnească pe suprafețe mai reci în timpul verii, cum ar fi pe o bucătărie cu gresie pe jos sau pe podeaua băii, în loc de un covor cald sau așternuturi izolate.  

7. Lasati aerul sa circule

O briza racoroasa le poate ajuta pe animale să se mențină confortabile. Un ventilator de tavan este un inceput bun! 

8. Evitați suprafețele fierbinți

Cand iesiti la joaca, plimbare sau mișcare, evitați suprafețele fierbinți ce le pot răni picioarele, cum ar fi asfaltul incins sau pielea fierbinte a interiorului unei mașini. 

9. Incadrati-va intr-o greutate sănătoasă

Animalele de companie supraponderale suferă mai mult în zilele toride și nu pot să se răcească la fel de eficient. Prin menținerea greutății animalului de companie la un nivel adecvat și asigurându-vă că au o stare generală de sănătate bună, temperaturile extreme nu vor fi la fel de deranjante!

Pentru cele mai bune accesorii si cea mai iubita mancare pentru animele, intra acum in petshop-ul online Petmax.ro! 

Citește și: MOL România finanțează proiecte de terapie emoțională și intervenții psihosociale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *