Sanjeev Gupta Liberty Galați

Sanjeev Gupta, Liberty Galați: “Vrem să trecem de la oţel cu amprentă mare de carbon la oţel verde”

Planurile de dezvoltare și investiții ale lui Sanjeev Gupta, miliardarul britanic de origine indiană care a preluat combinatul Sidex Galaţi, acum Liberty, includ trecerea treptată de la producția de oțel cu amprentă mare de carbon la oțel verde:

Planul combinatului este ca prin investițiile făcute, emisiile de dioxid de carbon să devină zero în următorii 10 ani, făcând astfel din Sidex Galați pilotul Greensteel în Europa:

Producerea oţelului este una dintre cele mai poluante industrii. Trebuie să construim o nouă cale, una mai bună. De aceea avem această strategie de diminuare a emisiilor de carbon. În Galaţi planul nostru este să folosim instalaţii pe bază de hidrogen sau gaz, în loc de cele pe cărbune, cocs. În timp, în viitorii ani, vom trece de la furnalele clasice la cuptoarele electrice care folosesc energie din gaz. În România există gaz şi există proiecte care vor creşte producţia de gaze a României. Acest lucru va reduce substanţial emisiile de carbon ale combinatului. Vrem să trecem de la oţel din carbon la oţel verde. Europa a preluat conducerea în lupta mondială către neutralitate din punctul de vedere al emisiilor de carbon. Europa vrea decarbonizare şi vrea să treacă spre producţia de oţel verde. Pentru România este o mare oportunitate. Nu este doar o oportunitate eonomică, este o oportunitate pentru generaţia noastră de a lasă o moştenire de care să fim mândri, de a lăsa o lume nepoluată.“ a declarat Sanjeev Gupta într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Ziarul Financiar.

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv Liberty Galați a încheiat în luna iunie 2020 cu Societatea Națională de Gaze Naturale „ROMGAZ” S.A. Mediaș, un Memorandum de Înţelegere care are în vedere înființarea unei societăți în comun, de tip „joint venture”, în perspectiva dezvoltării unor proiecte de investiții de tip greenfield („de la zero”), respectiv dezvoltarea unei unități de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale („CCGT”) și a unor unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, folosind atât tehnologii eoliene cât și fotovoltaice.

Prin acest Memorandum de înţelegere, cele două companii au convenit să lucreze împreună în adevăratul spirit al parteneriatului pentru a se asigura că există o abordare unită și receptivă cu privire la implementarea proiectelor de investiţii, ce vor putea fi finanţate atât din capitaluri proprii, cât şi din surse externe prin compania de tip „joint venture” care va căuta să atragă fonduri europene prin intermediul mecanismului de finanțare „Green Deal” și/sau prin intermediul schemelor de finantare disponibile în România.

„În proiectul Romgaz, ei vor asigura necesarul de gaz pentru viitoarea noastră termocentrală. În cadrul unui joint-venture, vom construi o termocentrală în Galaţi, din a cărei producţie noi vom consuma jumătate, iar cealaltă jumătate va pleca către alţi clienţi. Investiţia finală încă nu este stabilită, dar face parte din planul nostru de 1 mld. de euro de investit în următorii 10 ani.“ a mai declarat Sanjeev Gupta în cadrul aceluiași interviu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *