Robert Stanciulescu -costuri reteaua Talk

Robert Stanciulescu: Cât costă să faci o rețea socială ca TALK

Robert Stanciulescu este creatorul TALK și vă dezvăluie cat l-a costat să facă rețeua socială. TALK este o rețea socială bazată pe voce și abia a fost lansata la începutul lunii mai. Una dintre cele mai dese întrebări adresate de către urmăritorii lui de pe rețelele sociale a fost cat a costat dezvoltarea rețelei și cat a durat.

Răspunsul e relativ simplu de dat și are o scurtă poveste in spate. Robert nu a plătit pentru dezvoltarea rețelei TALK deoarece a făcut-o singur. El este programator și a dezvoltat rețeaua de la zero scriind cod. Cu toate astea, se poate aprecia costul dezvoltării calculând orele lucrate și înmulțind cu un tarif orar din piață. Robert zice ca a lucrat timp de 14 zile minim 12 ore pe zi pentru a dezvolta TALK. Asta înseamnă undeva la 170 de ore de dezvoltare.

Timpul de dezvoltare însă nu s-a terminat pentru că mai urmează adăugarea de noi funcționalități în platforma. Și vor veni pe măsură ce utilizatorii vor cere noi funcționalități acestea vor fi dezvoltate și implementate. Timpul de mai sus cuantifică timpii de dezvoltare efectivă a rețelei, timpii necesari testării funcționalităților si corectarea erorilor din platforma.

Testarea e o parte extrem de importantă a dezvoltării unei platforme software – Robert Stanciulescu

Testarea e o parte extrem de importantă a dezvoltării unei platforme software. E bine ca programatorul să-si facă sigur testarea pe măsura ce programează, dar e recomandat să o facă si alte persoane care nu participat la scrierea codului. De obicei, programatorul vede funcționalitățile prin ochii unui om tehnic si nu ca un utilizator al platformei. In procesul asta (de testare externa) Robert a apelat la ajutorul oamenilor de pe rețele sociale si in urma acestei cerințe două persoane s-au oferit voluntari. Au mai fost încă doua persoane, un prieten mai vechi și un urmăritor de pe Youtube.

Durata de realizare a rețelei sociale TALK a fost de 170 de ore. Dacă punem un cost orar de 50 de euro pe ora înseamnă că dezvoltarea rețelei sociale bazată pe voce a costat 8500 de euro. Dacă nu ar fi dezvoltat-o cu forte proprii și ar fi ales o companie de dezvoltare software cel mai probabil costurile ar fi fost mai mari și timpul de dezvoltare de asemenea.

In costurile unei rețele sociale mai intră și costurile cu serverele si costurile de mentenanța.
La momentul ăsta costurile cu serverul sunt modice, iar costurile de mentenanța la fel. Pe măsura ce rețeaua se va dezvolta aceste costuri vor ocupa locurile principale. TALK va necesita spatii tot mai mari de stocare pe server pe măsura ce postările și comentariile se vor înmulți.

Robert Stănciulescu este un antreprenor local care a dezvoltat mai multe proiecte online:

Citește și: TALK prima rețea socială bazată pe voce sau cum se naște un nou unicorn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.