F. Scott Fitzgerald

„Rezistența nu arată doar capacitatea de a persevera, ci și capacitatea de a o lua de la capăt.” F Scott Fitzgerald

F Scott Fitzgerald (Francis Scott Key Fitzgerald) (n. 24 septembrie 1896, Saint Paul, Minnesota, SUA – d. 21 decembrie 1940, Hollywood, SUA) a fost un scriitor american de ficțiune, ale cărui opere au ajutat la ilustrarea extravaganței și excesului din Epoca Jazz-ului.

Cu toate că a obținut popularitate, faimă și avere în timpul vieții, nu a avut parte de mult succes după moartea sa. Poate cel mai notabil membru al „Generației pierdute” din anii ’20, Fitzgerald este acum cunoscut ca unul dintre cei mai mari scriitori americani ai secolului 20. El a terminat patru romane: Dincoace de Paradis, Cei frumoși și blestemați, Marele Gatsby și Blândețea nopții. Un al cincilea, Dragostea ultimului magnat, a fost publicat postum. Patru colecții cu povestiri scurte ale sale au fost publicate, precum și 164 de povestioare în diferite reviste în timpul vieții.

Moșternirea

Munca lui Fitzgerald a inspirat scriitori încă de pe vremea când a fost publicată pentru prima oară. Publicarea romanului Marele Gatsby l-a făcut pe T. S. Eliot să noteze, într-o scrisoare pentru Fitzgerald, „Mi se pare că este primul pas făcut de ficțiunea americană de la Henry James încoace …”

Don Birnam, protagonistul cărții The Lost Weekend scrise de Charles Jackson, își spune în sinea sa, făcând referire la Marele Gatsby, „Nu există un asemenea lucru … un roman fără de cusur. Dar dacă ar exista, acesta ar fi.”

În niște scrisori din anii ’40, J. D. Salinger și-a exprimat admirația pentru munca lui F. Scott Fitzgerald, iar biograful său Ian Hamilton a scris că Salinger s-a crezut, pentru o vreme, „urmașul lui Fitzgerald”.

Richard Yates, un scriitor comparat deseori cu Fitzgerald, a numit Marele Gatsby „cel mai înfloritor roman pe care el l-a citit … un talent miraculos … un triumf al tehnicii”.

După moartea sa, a fost scris într-un editorial publicat în The New York Times că F Scott Fitzgerald „era mai bun decât se credea el, pentru că, de fapt, într-un sens literar, el a inventat o generație … El i-a interpretat și chiar ghidat, deoarece spre final ei și-au văzut libertatea nobilă și diferită amenințată cu distrugerea.”

În secolul 21, milioane de copii ale romanului Marele Gatsby și ale altor opere ale sale au fost vândute, iar Gatsby, un best-seller constant, este material obligatoriu în multe licee și universități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *