stema-brasov

Legenda coroanei regelui Solomon

Legenda spune că regele Solomon al Ungariei (1063 – 1074), învins de cumani s-a retras în pădurile din apropierea cartierului  braşovean Schei.

Pentru a nu fi recunoscut de urmăritori, a lăsat coroana agăţată într-un copac în speranţa că se va întoarce şi o va recupera. Acesta şi-a pierdut viaţa, conform tradiţiei locale când a sărit cu calul între două stânci din zona montană care, de atunci a primit denumirea de Pietrele lui Solomon.

Coroana a rămas în copac, neobservată de nimeni, până la venirea saşilor în zonă. Aceştia au întemeiat un oraş pe locul unde au găsit-o, pe care l-au numit, în limba lor, Kronstadt adică Oraşul Coroanei iar aceasta a devenit simbolul oficial (stema) noii localităţi.

În 1353 stema Brașovului consta dintr-o coroană cu fleuroane în formă de crin, însoțită de o floare de crin.

Din 1429  a apărut și trunchiul de copac aflat sub coroană. Împreună, aceste simboluri sunt arme vorbitoare, adică sugerează prin desen numele cetății (Corona). Stema actuală a municipiul Brașov, aprobată de Consiliul Local în anul 1996, conține un scut albastru pe care apare un trunchi de copac cu 13 rădăcini argintii — cele 13 comune ale Țării Bârsei — care ies dintr-o coroană aurie cu trei lobi — simbolul puterii.

Scutul este timbrat de o coroană murală de argint, formată din șapte turnuri — însemnul specific pentru municipii reședință de județ. Semnificația în ansamblu a stemei este „Înțelepciunea și Puterea conduc de-a pururi Cetatea”. Stema a fost aprobată de către Comisia Națională de Heraldică, din cadrul Academiei Române.

Lucica Savu

One thought on “Legenda coroanei regelui Solomon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *