Statuia Libertății

Al cui chip este reprezentat de Statuia Libertății?

Construcția impunătorului monument care domină portul New York, cunoscut în toată lumea sub numele de Statuia Libertății are la origine ideea profesorului și juristului Edouard René Lefebvre de Laboulaye de a se realiza o statuie simbol a prieteniei franco-americane. Profesorul a comandat sculptorului Frèdèric Auguste Bartholdi un asemenea monument, care, la început, a fost conceput într-o formă total diferită de cea de astăzi.

Pe parcursul elaborării proiectului statuii și după un sejur în America, sculptorul Bartholdi renunță la cea mai mare parte din ideile inițiale. Astfel, în toamna anului 1871 este definitivat un prim proiect intitulat libertatea luminând lumea, modelul acestui monument care urma să fie amplasat în Bedloe’s island fiind realizat din lut și măsurând mai întâi 1 m și apoi 3 m. Atât în Franța, cât și în SUA sunt organizate mai multe campanii în vederea strângerii fondurilor necesare construirii statuii. Aceste campanii sunt susținute de nenumărate personalități ale vremii, precum John W. Eorney și Joseph Pulitzer. Este organizată, special în acest scop, o loterie, și, în sfârșit în 1881 se anunță că a fost strânsă suma de 400.000 de dolari, cât era necesar pentru realizarea proiectului monumentului.

Încă de la început, sculptorul și colaboratorii săi au întâmpinat numeroase dificultați de natură tehnică. O singură idee a fost păstrată din proiectul inițial, aceea potrivit căreia statuia urma să reprezinte o femeie care poartă o mantie lungă și care poartă în brațul ridicat o torță. Deoerece dimensiunile statuii erau foarte mari, trebuia găsită și o lată soluție decât aceea a turnării ei din bronz, metal foarte greu. Bartholdi a apelat atunci la inginerul Gustave Eiffel, cunoscut pentru colosul ridicat pe malurile Senei. Acesta propune realizarea unui schelet metalic, pe care să fie amplasate plăci de cupru. Sute de meșteri artizani vor lucra la modelarea respectivelor plăci, în număr de aproximativ 300 și la modelarea lor pe o osatură care cântărește peste 90.800 kg. La începutul anului 1884 capul statuii se ridica deja peste acoperișurile Parisului, iar la 4 iulie, în același an, statuia întreagă este remisă cu mare fast Statelor Unite, de către poporul francez. La acest eveniment a fost prezent și Ferdinand de Lesseps, conducătorul lucrărilor de construcție a Canalului Suez și inițiatorul proiectului Canalului Panama, președinte al Uniunii franco-americane.

Ambalata în aproximativ 200 de lăzi uriașe, statuia pleacă spre Statele Unite în decembrie 1884. Cele 250 de tone de metal și lemn sunt transportate cu camioane speciale de la atelierele firmei Gaget, Gauthier et Cie la gara Saint Lazare, iar de aici încărcate în 70 de vagoane sunt aduse la Rouen, unde sunt îmbarcate pe nava de război Isere, cu destinația SUA. Ajunsă aici, statuia este amplasată pe insula ce purta numele fostului ei propietar, Isaac Bedloe, insulă rebotezată în 1956 Liberty.

La 22 octombrie 1886, președintele Grover Cleveland prezidează ceremonia de inaugurare a statuii, care se află și astăzi în portul New York, pe un promomptoriu înalt de 20 de metri, în formă de stea, un vestigiu al unui vechi fort, amenajat în perioada 1806 – 1811, pentru a preîntâmpina un eventual atac dinspre ocean, construcție cunoscută sub numele de Fort-Wood și dezafectată în 1877 pentru a face loc statuii, care se înalță impunătoare la 93 de metri deasupra mării.

Un fapt care mult timp a fost mai puțin semnificativ, dar care a atras atentia presei, la un moment dat, a fost întrebarea: al cui este chipul reprezentat de statuie? Specialiștii care au cercetat primele proiecte realizate de Bratholdi au descoperit modele care reprezentau o femeie foarte frumoasă. Extinzând căutările au ajuns la concluzia că acest chip o reprezenta pe Jane Baks, prietena și apoi soția sculptorului. Bartholdi s-a căsătorit cu această fată, al cărei chip a vrut să îl lase nemuritor, chiar în perioada când statuia se afla în construcție. De ce totuși a schimbat în final trăsăturile fine, ale portretului inițial cu noul chip al statuii, așa cum este cunoscut astăzi tuturor, un chip sobru, cu unele trăsături sobre? Pe cine înfățișează statuia?

Răspunsul dat la această întrebare a fost acela că mama a învins iubirea. Iubirea purtată prietenei sale, devenită apoi soție a fost învinsă de dragostea și de puternicul sentiment de respect pentru mama care l-a crescut singură pe Bartholdi. Practic, sculptorul face un compromis al dragostei când ia chipul mamei și-l întruchipează într-un mare monument pe care-l dedică iubitei.

La 15 octombrie 1924, Statuia Libertății a fost desemnată monument naţional, iar din 1984 se află pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO fiind una din zece cele mai înalte statui din întreaga lume.

Interiorul statuii se poate vizita aceasta fiind accesibilă pe mai multe niveluri. Un muzeu este organizat în piedestalul deasupra căruia se află o platformă de observare. O altă platformă de observare există şi în coroana statuii. Statuia Libertății primeşte în fiecare an peste 4 milioane de vizitatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *