peisaj superb

Politicile de mediu ale Uniunii Europene au salvat mii de vieți

În ultimul deceniu, s-a înregistrat o îmbunătățire semnificativă a calității aerului în Europa, raportează Agenția Europeană de Mediu. Politicile de mediu ale Uniunii Europene, naționale și locale și reducerile de emisii în sectoarele cheie au contribuit semnificativ la scăderea nivelurilor de poluare a aerului.

Conform raportului SEE privind calitatea aerului în Europa – 2020, din 2000, emisiile de poluanți cheie din aer, inclusiv oxizii de azot, provenite din transporturi au scăzut semnificativ, în ciuda creșterii cererii de mobilitate și a creșterii asociate a emisiilor de gaze cu efect de seră din sector. Emisiile poluante provenite din aprovizionarea cu energie au înregistrat, de asemenea, reduceri majore, în timp ce progresul în reducerea emisiilor din clădiri și agricultură a fost lent.

Datorită unei calități mai bune a aerului, numărul persoanelor care au decedat prematur din cauza poluării cu particule fine a fost cu aproximativ 60.000 mai mic în 2018, comparativ cu 2009. Pentru dioxidul de azot, reducerea este cu atât mai mare cu cât decesele premature au scăzut cu aproximativ 54% în ultimul deceniu.

„Datele SEE demonstrează că investițiile pentru o calitate mai bună a aerului reprezintă o investiție pentru o sănătate și o productivitate mai bune pentru toți europenii. Aceste politici și acțiuni duc la o viață mai lungă și mai sănătoasă și la societăți mai rezistente „, a declarat Hans Bruyninckx, directorul executiv al SEE.

„Calitatea aerului se îmbunătățește datorită politicilor de mediu și climatice pe care le-am implementat. Pentru a reuși și a proteja pe deplin sănătatea oamenilor și mediul înconjurător, trebuie să reducem mai mult poluarea aerului și să ne aliniem standardele de calitate a aerului mai îndeaproape cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății „, a explicat Virginijus Sinkevičius, comisar european pentru mediu, oceane și pescuit.

Următorii pași pentru națiunile din Europa includ urmarea Pactului verde european prin care UE vrea să devină neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050.

Politicile de mediu ale Uniunii Europene se bazează pe principiile precauției, prevenirii, corectării poluării la sursă și „poluatorul plătește”. Principiul precauției este un instrument de gestionare a riscurilor care poate fi invocat în cazul în care există o incertitudine științifică cu privire la un posibil risc la adresa sănătății umane sau a mediului, provenit dintr-o anumită acțiune sau politică. De exemplu, în cazul în care apar incertitudini cu privire la posibilele efecte periculoase ale unui produs și în cazul în care ele persistă în urma unei evaluări științifice obiective, pot fi furnizate instrucțiuni de interzicere a distribuției produsului sau de eliminarea sa de pe piață.

2 thoughts on “Politicile de mediu ale Uniunii Europene au salvat mii de vieți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *