Marea Insulă de Gunoaie din Pacific - Ocean Cleanup

Peste 9 tone de deșeuri au fost îndepărtate din Marea Insulă de Gunoaie din Pacific cu ajutorul unei invenții uimitoare

Încă de la începutul existenței sale, proiectul, coordonat de Ocean Cleanup, un ONG olandez şi-a fixat ca obiectiv colectarea întregului gunoi din Marea Insulă de Gunoaie din Pacific (Great Pacific Garbage Patch – GPGP).

Marea Insulă de Gunoaie din Pacific este cea mai mare acumulare de plastic oceanic din lume, care se întinde pe o suprafață de 700.000 de km2, de aproximativ trei ori mai mare decât suprafața României. Mai mult decât atât, aceasta tinde sa se extindă din cauza curenților puternici.

1.8 trilioane de bucăți de plastic din Marea Insulă de Gunoaie din Pacific ar putea fi colectate cu ajutorul acestei invenții

Invenția constă într-un echipament alcătuit din 2 nave care tractează un echipament denumit System 002, conceput pentru a aduna plasticul care pluteşte la suprafaţa oceanelor, scoaterea din apă și ulterior reciclarea acestuia. Cele două nave trag o plasă foarte lungă în formă de U, iar cu ajutorul modelării computerizate pot fi prezise cu precizie traiectoria și viteza necesare pentru a colecta deșeurile. După umplerea plasei aceasta este trasă la bord și transportată la țărm pentru reciclare.

Dispozitivul plutitor are un design original, este neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, capabil să capteze microplastice cu diametrul de până la 1 milimetru și a fost proiectat să nu reprezinte absolut nici o amenințare pentru viața marină, datorită zonei largi de captare, a mișcării lente și a diverselor sisteme de alertare alcătuite din camere și monitoare.

În timpul testelor recent efectuate, au fost colectate peste 9 tone de deșeuri, fapt care ar putea indica o capacitate de colectare de 1,8 trilioane de bucăți de plastic, care poluează în acest moment apele oceanelor.

Ochelarii de soare – primul produs creat din deșeurile oceanice recuperate

Pentru a putea susține în continuare proiectele de curățare a oceanelor echipa ONG-ului, împreună cu renumitul designer Yves Béhar și Safilo, una dintre cele mai importante companii din industria ochelarilor, transformă o parte din gunoiul colectat în ochelari de soare.

„Prin crearea unui produs care ajută la finanțarea acestui proiect, putem realiza un cerc complet și transforma poluarea cu plastic a oceanelor, dintr-o problemă într-o soluție.” afirmă reprezantanții Ocean Cleanup.

Citește și: 5 operatori regionali autorizați colectează gratuit deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii și acumulatori

One thought on “Peste 9 tone de deșeuri au fost îndepărtate din Marea Insulă de Gunoaie din Pacific cu ajutorul unei invenții uimitoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *