Karomia gigas floare

Miracol: Karomia gigas, un copac pe cale de dispariție a înflorit pentru prima dată într-o seră din Missouri

Într-o seră din Missouri, Karomia gigas, un copac pe cale de dispariție a produs o floare care nu a mai fost observată până acum de oamenii de știință, crescând astfel semnificativ șansele de supraviețuire a acestei specii.

Botanicii care îl îngrijesc sunt optimiști cu privire la salvarea de la dispariție a acestui copac, prin colectarea polenului de la floare și polenizarea încrucișată a celor treizeci de puieți pe care au reușit să îi obțină, crescând astfel șansele de a restabili diversitatea genetică.

Karomia gigas este unul dintre cei mai rari copaci din lume, o specie de plantă din familia Lamiaceae, familie de plante dicotiledonate din care fac parte și menta, oregano, rozmarinul și cimbrul. Copacul crește sălbatic doar în Africa Centrală și de Est, în Tanzania și Kenya.

Floarea pe care a produs-o are cinci petale violete retrase în jos spre tulpină și patru stamine lungi de polen care ies din centrul florii.

Nu există nicio imagine a florii până în prezent

Deoarece copacii cresc drept, până la înălțimi de 25 de metri, cerectătorii cred că motivul pentru care nu există nicio imagine a florii până în prezent se datorează faptului că florile care se ofilesc rapid apar pur și simplu prea sus pentru a fi observate.

Apariția acestei flori îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine arborele, pe baza formei petalelor și a staminelor și speră să găsească mai multe în lunile următoare pentru a consolida diversitatea genetică a copacilor rămași.

Copacii individuali pot fi clonați din butași, însă acest lucru nu ajută la creșterea diversității genetice, o caracteristică esențială pentru asigurarea supraviețuirii pe termen lung a speciei și creșterea capacității acesteia de a rezista la diverse boli și dăunători.

Pe lângă faptul că crește într-un tip de sol dificil de replicat, care a fost odată fundul oceanului, constând în principal din frunze vechi de coral și termite, K. gigas este foarte sensibil la ciuperci, iar lemnul său este similar cu tecul și, prin urmare, este ocazional braconat.

Descoperit inițial în Kenya în 1977, a fost redescoperit în Tanzania în 1993, după ce toate exemplarele din Kenya au dispărut.

În afară de cei treizeci de puieți care cresc în Grădina Botanică din Missouri din St. Louis, Serviciul Forestier Tanzanian estimează că mai există maximum 50 de exemplare, care pot fi găsite doar în rezervația forestieră Mitundumbea și în rezervația forestieră Litipo din Tanzania.

Citește și: 5 alternative la erbicidele toxice pentru a scăpa de buruieni

One thought on “Miracol: Karomia gigas, un copac pe cale de dispariție a înflorit pentru prima dată într-o seră din Missouri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *