lupta împotriva bolii Alzheimer și a demenței

Jocurile video pot fi utile în lupta împotriva bolii Alzheimer și a demenței

Jocurile video, cu ajutorul cărora se pot realiza antrenamente cognitive și motorii pot fi utile în lupta împotriva bolii Alzheimer și a demenței, după cum s-a demonstrat pentru prima dată într-un studiu realizat de o echipă internațională de cercetători.

Un diagnostic de demență poate fi cutremurăror atât pentru persoana afectată cât și pentru pentru rudele acesteia, deoarece boala are ca efect scăderea treptată a funcției creierului. Cei afectați își pierd capacitatea de a planifica, de a-și aminti lucruri sau de a se comporta corespunzător. În același timp, abilitățile motorii se deteriorează, iar în cele din urmă, pacienții cu demență nu mai sunt capabili să se descurce singuri în viața de zi cu zi și au nevoie de îngrijire cuprinzătoare. Numai în România, peste 300.000 de persoane împărtășesc această soartă și în fiecare an sunt diagnosticate aproximativ 3.000 de cazuri noi.

Până în prezent, toate încercările de a găsi un medicament care să vindece această boală au eșuat. Demența, inclusiv Alzheimer – cea mai frecventă dintre multiplele forme de demență – rămâne incurabilă.

Cu toate acestea, un studiu clinic efectuat în Belgia a demonstrat acum, pentru prima dată, că antrenamentul cognitiv motor îmbunătățește atât abilitățile cognitive, cât și cele fizice ale pacienților cu demență. Cercetătorii au folosit un joc de fitness, cunoscut sub numele de „Exergame”, dezvoltat de compania Dividat, derivată din Universitatea ETH Zurich, care este clasată în mod constant printre primele 10 universități din lume,

Capacitate cognitivă mai bună datorită antrenamentului

În 2015, o echipă de oameni de știință condusă de cercetătorul Patrick Eggenberger a arătat că persoanele în vârstă care își antrenează atât corpul, cât și mintea înregistrează performanțe cognitive mai bune și, prin urmare, pot preveni, afectarea cognitivă. Acest studiu a fost realizat numai pe subiecți sănătoși.

„Se suspectează de ceva timp că antrenamentul fizic și cognitiv are, de asemenea, un efect pozitiv asupra demenței”, explică de Bruin, care a lucrat cu Eggenberger la Institutul de Științe ale Mișcării Umane și Sportului de la ETH Zurich.

Jocul Exergame de pe platforma de antrenament Senso combină exercițiul și distracția

În vederea schimbării acestui lucru, Eva Van Het Reve, fostă doctorandă a ETH Zurich, a fondat spin-off-ul Dividat în anul 2013 împreună cu conducătorul ei de doctorat Eling de Bruin și un alt doctorand. „Am vrut să concepem un program de instruire personalizat care să îmbunătățească viața persoanelor în vârstă”, spune Van Het Reve. Au fost dezvoltate exerciții distractive pentru a încuraja persoanele care se confruntă deja cu deficiențe fizice și cognitive să participe la antrenament și în acest fel s-a născut platforma de antrenament Senso.

Platforma include un ecran, software-ul jocului și o platformă de antrenament cu patru câmpuri, care măsoară pașii, deplasarea greutății și echilibrul. Utilizatorii trebuie să finalizeze o anumită secvență de mișcări cu picioarele, urmând indicațiile de pe ecran. În acest fel sunt antrenate simultan atât mișcarea fizică, cât și funcția cognitivă. Faptul că jocul de fitness este, de asemenea, distractiv, facilitează motivarea subiecților pentru a practica în mod regulat.

Pentru realizarea acestui studiu au fost recrutate 45 de persoane, cu vârsta medie de 85 de ani la momentul studiului și toate cu simptome severe de demență.

„Participanții au fost împărțiți în două grupuri în mod aleatoriu”, explică de Bruin. „Primul grup s-a antrenat timp de 15 minute cu Dividat Senso de trei ori pe săptămână timp de opt săptămâni, în timp ce al doilea grup a ascultat și a vizionat videoclipuri muzicale la alegere.”

Exercițiile de mișcare au un impact pozitiv asupra capacității cognitive și asupra capacității fizice

Rezultatele obținute la sfâșitul celor 8 săptămâni de antrenament, au dovedit faptul că persoanele din grupul care au practicat zilnic exerciții și-au îmbunătățit într-adevăr abilitățile cognitive, cum ar fi atenția, concentrarea, memoria și orientarea, în timp ce abilitățile cognitive ale persoanelor aflate în grupul de control s-au deteriorat considerabil.

Studiul a mai relevat faptul că exercițiile de mișcare nu au doar un impact pozitiv asupra capacității cognitive, ci și asupra capacității fizice, cum ar fi timpul de reacție și că pot fi un alait puternic în lupta împotriva bolii Alzheimer și a demenței.

Grupul de cercetare condus de de Bruin lucrează în prezent la replicarea rezultatelor acestui studiu pilot cu persoane cu insuficiență cognitivă ușoară, cu scopul de a utiliza scanări RMN pentru a investiga mai îndeaproape procesele neuronale din creier responsabile de îmbunătățirea cognitivă și fizică.

One thought on “Jocurile video pot fi utile în lupta împotriva bolii Alzheimer și a demenței

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *