incalzirea in pardoseala

Încălzirea în pardoseală cu agent termic – ghid introductiv

Pentru mulți români, încălzirea prin pardoseală poate suna ca un lux – totuși, acesta este un mod practic de a-și încălzi spațiul. De la sistemele cu agent termic la cele electrice, cât costă și cum sunt instalate, ghidul nostru pentru începători acoperă toate aceste aspecte.

Acest tip de instalație folosește încălzirea centrală a locuintei si se bazează pe țevi montate în pardoseala. Podeaua, în esență, devine un întreg radiator, încălzind toate încăperile. Sistemul încălzește camera de la nivelul podelei și oferă niveluri de confort îmbunătățite; de asemenea, solicită mai puțin centrala decât un sistem tradițional de radiatoare. Acest lucru se datorează faptului că încălzirea prin pardoseală are o temperatură de funcționare mai mică (în jur de 40 °C) comparativ cu un sistem de radiatoare, ce funcționează în mod normal la aproximativ 65 °C.

Încălzirea prin pardoseală funcționează foarte bine cu tehnologia regenerabilă, cum ar fi pompele de căldură, care au debite mici și pot ajuta la prevenirea zonelor reci și a curenților de aer în casa.

Acest sistem elimină și necesitatea caloriferelor, oferind o opțiune discretă și economisitoare de spațiu, care eliberează zona de langa perete și întreaga podea.

Ce tip de încălzire prin pardoseală este cel mai bun?

Există două tipuri principale de încălzire prin pardoseală:

  • Încălzirea în pardoseală cu agent termic (care va fi punctul central al acestui articol)
  • Încălzire electrică prin pardoseală

În termenii de bază, un sistem de încălzire cu agent termic prin pardoseală are țevi, umplute cu apă caldă și alimentate de un cazan sau o pompă de căldură, ascunse în podea și de obicei încastrate într-o șapă. Acesta este adesea considerat ca fiind cel mai bun tip de încălzire prin pardoseală pentru cei care construiesc de la zero și / sau planifică un sistem întreg. Încălzirea electrică prin pardoseală este foarte des mai ieftină și mai ușor de instalat (în special în casele existente, deja locuinte) decât încălzirea prin pardoseală cu agent termic. Cu toate acestea, costurile de funcționare ale acesteia pot fi deseori mai mari.

Care sunt avantajele încălzirii prin pardoseală?
  • Reduce zonele reci în spații întinse.
  • Operează la o temperatură mai mică decât radiatoarele, ceea ce înseamnă că sistemul este mai eficient din punct de vedere energetic.
  • Compatibil cu multe tipuri de pardoseală (azi, exista soluții chiar și pentru parchetul masiv ori covoare).
  • Te scapă de necesitatea caloriferelor care fură din spațiu.
  • Mai sigură pentru copii și mai bună pentru calitatea aerului interior.
Care sunt lucrurile mai puțin plăcute?
  • Instalarea încălzirii prin pardoseală este mai scumpă decât cea a unui sistem de radiatoare – costă de obicei cu 20% 
  • Timpul de instalare poate fi mai mare, în special cu agent termic. Chiar și încălzirea electrică prin pardoseală poate necesita lucrări de nivelare înainte de instalare.
  • La adaptarea încălzirii prin pardoseală, va trebui luată în considerare schimbarea înălțimii podelei. Acest lucru poate necesita o muncă suplimentară pentru a săpa podeaua pentru un profil de nivel.
Pot instala încălzirea prin pardoseală în casa mea existentă?

Deși în trecut se spunea că instalarea încălzirii prin pardoseală trebuie să se facă în  momentul construirii respectivei clădiri, acum îl puteți instala în casa existentă, la orice oră. Totuși, va trebui să optați pentru o opțiune cu o înălțime redusă.

Sistemele cu profil redus tind să aibă țevi cu diametru mai mic și să funcționeze la o temperatură mai mare. 

În cazul în care încălzirea prin pardoseală este adăugată unui sistem de radiatoare existent, atunci va fi necesar un alt sistem de control. Din fericire, termostatele fără fir (dintre care unele pot fi controlate cu o aplicație pentru telefon) facilitează instalarea.

Bucură-te de soluțiile și echipamentele de încălzire în pardoseală de la Magnum Heating, pe pagina Case Călduroase.ro!

Citește și: 5 alternative la erbicidele toxice pentru a scăpa de buruieni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *