proiecte pozitive

Proiecte pozitive care inspiră încredere în viitor

Într-un moment în care lumea se simte haotică și nesigură, aceste proiecte pozitive inspiră încredere în viitor:

Biblioteca Viitorului din Oslo
Katie Paterson şi scriitoarea Margaret Atwood în pădurea Nordmarka Oslo

Cine va citi cărți peste 100 de ani? (Presupunând că va mai fi cineva care să le citească), este întrebarea adresată de autorii proiectului Biblioteca Viitorului din Norvegia. Din 2014, de când a fost înfiinţat acest proiect, artista scoțiană Katie Paterson şi scriitoarea Margaret Atwood invită în fiecare an câte un autor să trimită un manuscris. Textele, care nu sunt cunoscute decât de autorii lor sunt sigilate şi vor rămâne necitite timp de 100 de ani, până în 2114. Margaret Atwood a fost primul autor care a contribuit la acest proiect, iar ulterior și alți autori au fost invitați să se alăture acestui demers : David Mitchell (2015), Sjón (2016), Elif Shafak (2017), Han Kang (2018), Karl Ove Knausgård (2019) și Ocean Vuong (2020)

Paterson a plantat, de asemenea, 1.000 de molizi norvegieni în pădurea Nordmarka de lângă Oslo, care vor furniza hârtia necesară, în 2114, pentru a tipări „Biblioteca Viitorului”.

„Biblioteca viitoare este un proiect mic, dar are un mesaj de speranță și încredere. Trece dincolo de viața noastră acum și ajunge, prin cuvinte, la copiii copiilor noștri ”, a declarat Paterson într-un interviu recent.

Longplayer, Marea Britanie
Longplayer

Longplayer este o instalație muzicală lungă care a început să cânte pe 31 decembrie 1999 și va continua să funcţioneze timp de 1.000 de ani, până în 2999.

Proiectul, care poate fi ascultat online sau la Trinity Buoy Wharf din Londra, a fost visat de muzicianul Jem Finer, membru fondator al The Pogues. Sunetul produs de o instalaţie de boluri cântătoare tibetane, alimentate de computere, poate fi redat pe orice dispozitiv, inclusiv pe cele care nu au fost încă inventate, spun creatorii.

Ceasul proiectat să funcționeze 10.000 de ani în Texas

Ceasul de 10.000 de ani este un proiect construit în inima unui munte din Texas, proiectat să funcționeze cu o întreținere minimă și alimentat cu energie solară.

Melodiile unice pe care le va reda ocazional au fost compuse de Brian Eno, unul dintre principalii inovatori ai muzicii ambientale, cu finanțarea lui Jeff Bezos, fondator și CEO al companiei Amazon.

Acest proiect surprinzător a fost realizat, spun creatorii, pentru a atrage atenția asupra unei întrebări existențiale complexe: dacă un ceas poate continua să funcționeze timp de 10 milenii, nu ar trebui să ne asigurăm că și civilizația noastră face la fel?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *