ochelari de vedere

Cum îți este afectată vederea de munca la calculator?

Vechea zicală spune clar: dacă te uiți prea mult la televizor vei avea probleme de vedere. În zilele noastre, ne petrecem foarte mult timp în fața unor monitoare. Fie că este vorba de calculatorul de la serviciu, de telefoanele mobile sau de puțină relaxare în fața televizorului, cert este că ochii noștri au de suferit. Dar în ce măsură aceste device-uri ne degradează vederea? Cât adevăr se regăsește în acea veche zicală? Hai să aflăm.

Ce probleme ne pot cauza monitoarele?

Deși nu s-a demonstrat că munca la calculator poate afecta vederea pe termen lung, sunt câteva probleme ce pot apărea pe termen scurt:

 • Disconfort
 • Dureri de cap
 • Senzație de arsură a ochilor
 • Dificultate în a focaliza
 • Vedere încețoșată
 • Lăcrimări
Cum ne putem proteja vederea pentru a evita aceste probleme?

Persoanele care au un job ce necesită folosirea unui calculator sunt cele mai predispuse la a avea probleme de vedere din cauza acestuia. Bineînțeles, dacă apare orice disconfort, recomandarea medicilor este întotdeauna un control. Ei știu cel mai bine cu ce sfaturi vă pot ajuta și vă pot spune ce ochelari de vedere să cumpărați, dacă este cazul.

Cele mai bune metode de a preveni problemele menționate mai sus sunt:

 • folosește regula 20-20-20
 • nu uita să clipești
 • setează luminozitatea corectă
 • alcătuiește-ți o alimentație bogată
 • folosește ochelari de vedere cu filtru de lumină albastră.
Regula 20-20-20

Când lucrezi la calculator, ochii trebuie să depună un efort foarte mare.Aceștia trebuie să focalizeze și să refocalizeze mai des decât de obicei. Mușchii răspunzători de mișcarea ochilor și de ajustarea focalizării pot obosi foarte repede. Pentru a evita acest lucru, încearcă să folosești tehnica 20-20-20. Această tehnică poate fi descrisă astfel: la fiecare 20 de minute ia o pauză de 20 de secunde în care să te uiți la un obiect aflat la 20 de picioare distanță (aproximativ 5-6 metri). Scopul acestei scurte pauze este de a ajuta ochii să focalizeze și lucruri aflate în depărtare, pentru a menține elasticitatea mușchilor oculari.

Nu uita să clipești

Când lucrezi pe calculator, de obicei clipești mai rar pentru a-ți menține concentrarea. Clipitul este esențial pentru că ochii trebuie să fie umeziți constant pentru eficiență maximă. Dacă nu clipești destul, ochii devin uscați. Clipitul devine și mai important dacă porți lentile de contact, deoarece acestea au tendința să se usuce mai repede.

Setează luminozitatea corectă

Când vine vorba de munca la calculator, luminozitatea este foarte importantă. Și aici nu vorbim doar de cea a monitorului, ci și de lumina ambientală. Dacă razele soarelui se reflectă din monitor exact pe direcția ochilor tăi, aceștia vor avea de suferit. Dacă ai posibilitatea, trage jaluzelele sau stinge lumina din cameră. Când vorbim de luminozitatea monitorului tău, aceasta trebuie setată undeva la mijloc.

Alcătuiește-ți o alimentație bogată

O dietă ce conține grăsimi esențiale, precum Omega-3, legume și morcovi (bineînțeles) poate furniza nutrienții necesari pentru a-ți menține ochii sănătoși. Acizii grași esențiali e găsesc în semințe, alune și în mai toate tipurile de pește. Morcovii sunt foarte importanți pentru o vedere sănătoasă. Ei sunt plini de betacaroten, substanță folosită de corpul tău pentru a crea vitamina A. Deci, data viitoare când nu știi ce să mănânci la prânz, ce zici de o salată de ton cu niște morcovi delicioși?

Folosește ochelari de vedere cu filtru de lumină albastră

Acești ochelari de vedere sunt special creați pentru cei care lucrează mult la calculator. Lentilele micșorează efortul pe care ochii îl depun pentru a focaliza și refocaliza. În plus, unele modele pot dispune de un filtru special ce blochează lumina albastră. Acest tip de lumină este cunoscut pentru faptul că obosește extrem de mult celulele responsabile de vederea colorată. Deși există o sumedenie de aplicații ce asigură blocarea luminii albastre, acestea pot distorsiona gama de culori a calculatorului. Este de preferat să purtăm ochelari de vedere ce posedă un asemenea filtru.

Concluzii

Ochii sunt, fără îndoială, cel mai important organ de simț al nostru. Protejarea lor este extrem de importantă, în special în zilele noastre, când ne putem distruge vederea fără măcar să ne dăm seama. Munca îndelungată în fața monitoarelor ne poate afecta foarte grav vederea pe termen scurt. Este datoria noastră să ne ghidăm după recomandările de mai sus. Astfel vom dispune de eficiență maximă atunci când lucrăm și vom ști sigur că avem ochii sănătoși.

One thought on “Cum îți este afectată vederea de munca la calculator?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.