„Cel care a simțit cea mai profundă durere este cel mai capabil să experimenteze fericirea supremă”. – Alexandre Dumas
Alexandre Dumas (n. 24 iulie 1802 Villers-Cotterêts, Picardie, Franța – d. 5 decembrie 1870 Puys, Neuville-lès-Dieppe Franța) a fost un autor de romane istorice de aventuri, prin care a devenit unul dintre cei mai populari scriitori francezi din lume.
Alexandre Dumas (Dumas Davy de la Pailleterie) s-a născut pe 24 iulie 1802. Până la sfârșitul vieții (5 decembrie 1870), a scris peste 35 de romane, devenind cunoscut ca unul dintre cei mai populari scriitori francezi din lume.
Fiul unui general din vremea lui Napoleon, produs al încrucişării unui marchiz francez emigrat în insula Haiti cu o negresă. Din căsătoria generalului mulatru Dumas cu o albă, se naşte, în 1802, viitorul autor al celor Trei muşchetari, care avea aşadar o pătrime de sânge negru, ceea ce îl singulariza fiziceşte în societatea pariziană a timpului.
Tatăl său, generalul Dumas, aflat în dizgraţie din cauza convingerilor sale republicane, moare în 1806 fără nicio avere.
Copilul de trei ani, Alexandre, este crescut în condiții modeste, împreună cu o soră mai mare, de văduva generalului în orăşelul său natal, situat la nord de Paris, Villers-Cotterets. În ciuda tuturor intervenţiilor, Napoleon refuză să acorde o pensie văduvei generalului Dumas, astfel încât educaţia şcolară a tânărului Alexandre rămâne destul de precară.
După căderea imperiului, adolescentul Dumas refuză să se prevaleze de titlul de „marchiz Davy de la Pailleterie” al bunicului său, pe care generalul Dumas nu-l purtase niciodată. Prost văzut de noul regim al restauraţiei, lui Alexandre Dumas nu-i rămâne altceva de făcut decât să-şi găsească o slujbă pentru a-şi putea câştiga viaţa. Devine secretar al ducelui de Orleans (viitorul rege Ludovic-Filip).
Dumas este atras irezistibil de teatru
Funcţionar puţin zelos, Dumas este atras irezistibil de teatru, pe care-l frecventează cu asiduitate. Dumas scrie o dramă despre regina Cristina a Suediei. Piesa nu reuşeşte să fie reprezentată însă autorul nu se descurajează şi, în 1829, obţine un succes considerabil cu altă dramă romantică, Henric al III-lea şi curtea sa. Ducele de Orleans, mândru de secretarul său, îi schimbă funcţia în cea de bibliotecar, mărindu-i salariul.
Majoritatea pieselor lui Dumas sunt în proză. Aşa este şi drama din 1831, Antony, prima piesă romantică cu subiect luat din contemporaneitate, care obţine un adevărat triumf, având o sută treizeci de reprezentaţii consecutive, cifră de necrezut pentru acea vreme.
În această perioadă, popularitatea dramaturgului Dumas întrecea cu mult pe cea a lui Victor Hugo. În 1836, el obţine un nou triumf cu piesa Kean.
Celebritatea romancierului Alexandre Dumas va întrece pe cea a dramaturgului
Nu toate piesele lui Dumas înregistrau succese și de aceea, scriitorul, foarte cheltuitor, mereu asaltat de creditori, impresionat şi de eşecul Burgravilor lui Victor Hugo, se hotărăşte, în 1843, să-şi schimbe specialitatea, dedicându-se romanului. Fidel crezului romantic, Dumas se inspiră din istorie, şi, în 1844, scrie Cei trei muşchetariuna care va deveni una dintre cărțile cele mai citite de toate generaţiile care s-au succedat de atunci şi până astăzi în toate colţurile lumii.
Celebritatea romancierului Dumas va întrece de acum înainte cu mult pe cea a dramaturgului. Dumas devine un specialist al romanului-foileton, asigurând zeci de mii de cititori ziarelor şi revistelor care reuşeau să obţină colaborarea lui.
În 1851, după lovitura de stat din 2 decembrie a lui Napoleon al III-lea, Dumas, întocmai ca și Victor Hugo, părăsește Franța și se stabilește la Bruxelles.
În 1869, după revenirea în Franța, Dumas accepta oferta editorului Lemerre de a scrie o carte de bucate, care a aparut insă după moartea sa, prin grija lui Anatole France.
Ultimul său roman „Cavalerul din Sainte-Hermine”, aflat și el în lucru la moartea sa, a fost finalizat de un student și publicat în 2005, devenind un roman de succes comercial.
Citește și: „Să faci mai mult pentru lume decât face lumea pentru tine – acesta este adevăratul succes.” – Henry Ford