brunch, fitness, cottage cheese, proteja inima de stres

Ce să mâncăm și să bem pentru a ne proteja inima de stres?

Stresul este foarte răspândit în societatea actuală cu consecințe foarte grave atât asupra sănătății psihice, cât și asupra sănătății fizice. Acesta induce creșteri imediate ale ritmului cardiac și ale tensiunii arteriale la adulții sănătoși și, de asemenea, duce la afectări temporare ale funcției arterelor chiar și după ce episodul de stres a încetat. Studii recente au relevat faptul că anumite substanțe consumate în mod regulat pot proteja inima de stres.

S-a dovedit că episoadele unice de stres cresc riscul de evenimente cardiovasculare acute, iar impactul stresului asupra vaselor de sânge contribuie semnificativ la producerea unor evenimente cardiovasculare grave, iar persoanele cu risc de boli cardiovasculare prezintă răspunsuri vasculare mai slabe la stresul acut.

În urma unor studii efectuate, cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au descoperit că vasele de sânge funcționează mai bine în perioadele stresante dacă oamenilor li se administrează o băutură din cacao care conține un nivel mai ridicat de flavonoide.

Echipa de cercetători a examinat efectele pe care flavonoidele din cacao o au asupra funcției vasculare în perioadele de stres prelungit.

Dieta bogată în flavonoide poate fi o strategie dietetică eficientă pentru a proteja inima de stres

Autorul principal, dr. Catarina Rendeiro, de la Școala de Sport, Exerciții și Reabilitare a Universității din Birmingham, explică: „Am constatat că un consum de cacao bogată în flavonoide poate fi o strategie dietetică eficientă pentru a reduce tulburările temporare ale funcției endoteliale după stresul mental și îmbunătăți, de asemenea, fluxul sanguin în timpul episoadelor stresante. ”

Endoteliul este o lamă extrem de subțire de țesut format dintr-un strat de celule endoteliale care tapițează interiorul inimii, vaselor sanguine și limfatice. Printre cele mai importante funcții endoteliale se află asigurarea unui echilibru între vasodilatație și vasoconstricție și inhibarea proliferării fibrelor musculare netede din peretele vascular.

Descoperirile noastre sunt importante pentru dieta de zi cu zi, având în vedere că doza zilnică administrată ar putea fi atinsă cu ușurință consumând o varietate de alimente bogate în flavanoli – în special mere, struguri negri, mure, cireșe, zmeură, pere, leguminoase, ceai verde și cacao neprelucrată. Acest lucru are implicații importante pentru protejarea vaselor de sânge ale acelor indivizi care sunt mai vulnerabili la efectele stresului”, a comentat dr. Rendeiro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *