Hubble

Ce a fotografiat Hubble de ziua ta?

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de când telescopului Hubble a fost lansat în spațiu.

Telescopul spațial Hubble (prescurtat HST, de la numele lui în engleză Hubble Space Telescope) este un telescop plasat pe orbită în jurul Pământului, numit așa după astronomul american Edwin Hubble.

Este poziționat în afara atmosferei terestre, ceea ce îi conferă avantaje semnificative față de telescoapele de pe Pământ, deoarece imaginile surprinse nu sunt perturbate de turbulențele atmosferice. O particularitate aparte a imaginilor susprinse de telescop este aceea că poate capta informații și în spectrul ultraviolet, lungimi de undă care, în mod normal, sunt puternic atenuate de către stratul de ozon al Pământului.

Hubble cel mai important instrument din istoria astornomiei

De la lansarea lui în 1990 a devenit unul dintre cele mai importante instrumente din istoria astronomiei. Cu el astronomii au făcut numeroase observații, care au dus la importante descoperiri în astrofizică. Camera fotografică cu câmp foarte larg de pe Hubble furnizează cele mai detaliate imagini în lumină vizibilă realizate vreodată.

Hubble este singurul telescop spațial conceput pentru a fi întreținut în spațiu de către astronauți. Până în prezent au fost executate cinci misiuni de întreținere.

La aniversarea sa de 30 de ani, NASA lansează un instrument prin care poți vedea capturile telescopului în ziua ta de naștere.

Telescopul explorează universul 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Asta înseamnă că a observat câteva minuni cosmice fascinante în fiecare zi a anului, inclusiv de ziua ta.

Pentru a aflua ce a fotografiat Hubble de ziua ta trebuie să intri aici, pe site-ul NASA, unde îți vei introduce data de naștere. Apoi ți se a afișa o fotografie impresionantă care îți va arăta ce a văzut telescopul chiar de ziua ta.

NASA îți va explica și la ce te uiți, ca să și înveți ceva nou din acest proces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *