Lecții despre păsările din România

Lecții despre păsările din România pentru elevii cu deficiențe de vedere


„Ciripituri în natură” este un proiect la scară națională care se va derula pe o perioadă de un an care oferă gratuit lecții despre păsările din România pentru elevii cu deficiențe de vedere. El este implementat de Asociația Clubul Sportiv Tandem Arena și este finanțat de Fundația Orange cu suma de 56.400 lei prin programul „Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere/auz din România.


Proiectul „Ciripituri în natură” (Nature Tweets) crează materiale de studiu adaptate nevoilor speciale ale elevilor cu deficiențe de vedere. Într-o primă fază a proiectului au fost create, împreună cu specialiști ornitologi, o serie de 10 lecții despre păsările din România. Lecțiile sunt complet accesibilizate pentru elevii cu deficiențe de vedere, si combină texte cu caractere mari, fișiere audio cu sunete specifice fiecărei specii de păsări și materiale tactile cu ilustrații în relief. 

Materialele audio și text create sunt disponibile și pe platforma IDEA (https://www.idea-isa.ro/course/ciripituri-in-natura/), o platformă care include materiale de studiu dedicate elevilor cu deficiențe de vedere.

Faza a doua a proiectului

Faza a doua a proiectului constă în organizarea unei caravane de ateliere, lecții și activități în natură cu elevi ai școlilor pentru deficienți de vedere din țară (București, Buzău, Bacău, Galați, Cluj Napoca și Brasov).

În cadrul acestor ateliere elevii vor avea posibilitatea de a asculta „pe viu” cântecele păsărilor studiate și de a lua contact cu exponate din muzeele de stiințe naturale.


“Speram ca acest gen de ateliere, pe care Asociatia Clubul Sportiv Tandem Arena le deruleaza in toata tara, sa devina o obisnuinta in orașele din Romania, aducand copiii, cu deficiente de vedere sau fara, mai aproape de lumea naturala si de stiintele naturii. Vom lasa in grija fiecărui partener un set de planse tactile despre pasari si un link la platforma educationala idea-isa.ro care sa ii ajute in interactiunile viitoare cu copiii nevazatori.” a declarat Andreia Bruckner, manager de proiect “ Ciripituri în natură”.


Imagini, materiale filmate și informații suplimentare pot fi găsite aici: https://www.asociatiatandem.ro/ciripituri-in-natura/

One thought on “Lecții despre păsările din România pentru elevii cu deficiențe de vedere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *