Dioxid de carbon CO2

Inginerii au dezvoltat o modalitate mai ieftină de a converti emisiile nocive de CO2

Realizarea catalizatorilor care să transforme dioxidul de carbon CO2 în produse industriale, utile, a fost costisitoare și complicată până în prezent. Inginerii australieni au demonstrat însă, că acest procedeu poate fi la fel de ușor ca un joc de Lego.

Inginerii chimiști de la UNSW Sydney au dezvoltat o nouă tehnologie care ajută la transformarea emisiilor nocive de dioxid de carbon în produse industriale utile, precum combustibil și materiale plastice.

Adoptat pe scară largă, procesul ar putea oferi un ajutor substanțial omenirii pe măsură ce trece la o economie verde.

Într-o lucrare publicată în revista Advanced Energy Materials, Dr. Rahman Daiyan și Dr. Emma Lovell de la Școala de Inginerie Chimică a UNSW detaliază o modalitate de creare a nanoparticulelor care promovează conversia deșeurilor de dioxid de carbon în componente industriale utile.

Cercetătorii, care și-au desfășurat activitatea în Laboratorul de cercetare a particulelor și catalizatoarelor, condus de profesoara de știință Rose Amal, au demosntrat faptul că, dioxidul de carbon poate fi transformat în syngas – un amestec de hidrogen și monoxid de carbon utilizat la fabricarea produselor industriale. Cercetătorii spun că această metodă este mai ieftină și mai adaptabilă la cerințele industriei grele decât ceea ce este disponibil astăzi.

Flacără deschisă

„Am folosit o flacără deschisă, care arde la 2000 de grade, pentru a crea nanoparticule de oxid de zinc, care pot fi apoi folosite pentru a converti CO2, folosind electricitate, în syngas”, spune dr. Lovell.

Syngas este adesea considerat echivalentul chimic al jocului Lego, deoarece cele două blocuri de construcție – hidrogenul și monoxidul de carbon – pot fi utilizate în raporturi diferite pentru a obține diesel sintetic, metanol, alcool sau materiale plastice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *