Meet, Point & Shoot atelierele de film documentar

Meet, Point & Shoot Brașov: atelierul de film documentar pentru adolescenți susține incluziunea socială a refugiaților ucraineni

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania revin
anul acesta cu o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Brașov, Oradea, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

Până pe 28 septembrie sunt deschise înscrierile pentru atelierul din Brașov, care se va desfășura în perioada 16 – 20 octombrie la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, cu sprijinul co-organizatorului local Asociația Culturală Artburg.

Atelierul este coordonat de Ana Gurdiș (regizoare de film documentar) și Andrei Inizian (regizor și scenarist) și este destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani. Meet, Point & Shoot oferă tinerilor o introducere în noțiunile de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale, la nivel teoretic și practic. Programul conceput de traineri aduce în atenția participanților reprezentarea realității prin aparatul de filmat și implicațiile sale.

Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă dorește să aducă împreună participanții într-un spațiu destinat expresiei și discuției libere despre drepturile omului, într-un cadru non-formal. Participanții vor lucra atât individual, cât și în echipe, printr-o serie de exerciții de filmare pe teren și de montaj, care mai apoi sunt puse în discuție și analizate din punct de vedere formal, gramatical și etic.

Cum se aplică la atelierele de film documentar pentru adolescenți?

În vederea selecției, cei interesați sunt invitați să completeze în limba engleză formularul: https://forms.gle/xqE3AJ3hYME9Yetg6.

Atelierul se va desfășura în limba engleză, dar pe tot parcursul acestuia va fi prezent și un shadow teacher (facilitator) vorbitor de limbă ucraineană. Nu există taxă de înscriere sau de participare.

Traineri

Ana Gurdiș este o regizoare de film documentar originară din Republica Moldova, care în prezent locuiește la București. Deține o diplomă în jurnalism și una în regie de film. A finalizat UNATC în 2021 și tot atunci a debutat cu documentarul „Eva noastră”, despre provocările unei familii cu dizabilități din nordul Moldovei, care și-a avut premiera mondială la TIFF, ulterior a fost proiectat în festivaluri ca ASTRA, DOK.fest München, MOLDOX, DokuBaku și poate fi vizionat pe platformele East Silver Doc și Agora Doc Market. În prezent Ana lucrează la cel de-al doilea lungmetraj documentar și experimentează noi forme de exprimare audio-vizuală. Ana deține o formare de trainer în educație media, obținută în cadrul mai multor ateliere organizate de DW Akademie și este absolventa atelierelor de dezvoltare de film documentar: Talent Nest, East West Talent Lab, Moldox Lab, Transilvania Talent Lab.

Andrei Inizian este un regizor și scenarist român născut în Brașov, în 1993. Absolvent al UNATC „I. L. Caragiale” București, secția Regie de Film, s-a făcut remarcat prin filmul de Master „Aprilie, vis”, pentru care a fost nominalizat la premiul „Tânără Speranță” din cadrul Premiilor Gopo, ediția 2019.

În prezent, se află în post-producție cu cel mai recent scurtmetraj al său și co-produce un proiect independent de film documentar.
Proiectul este finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Citește și: Rochiile de vara boho-chic sunt din nou în tendințe

2 thoughts on “Meet, Point & Shoot Brașov: atelierul de film documentar pentru adolescenți susține incluziunea socială a refugiaților ucraineni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *