ANUNȚ PRIVIND EVENIMENTUL „MASA ROTUNDĂ”ORGANIZAT ÎN CADRUL PROIECTULUI Dezvoltarea antreprenoriatului competitiv în mediul rural ID 148780

Asociația Grupul de Acțiune Locala TRANSCARPATICA, în calitate de beneficiar al Proiectului „ Cod SMIS: 148780 împreună cu FIRST JOB SCHOOL SRL, în calitate de Partener 1 si ASOCIATIA PENTRU TINERET FIDELITAS, în calitate de Partener 2, a lansat Proiectului „Dezvoltarea antreprenoriatului competitiv în mediul rural” Cod MySMIS:148780, proiect cofinanțat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa Prioritară 8 – REACT EU Finanțat în cadrul măsurilor adoptate de Uniune ca răspuns la pandemia
de COVID-19.
Obiectivul general al proiectului/Scopul proiectului
Dezvoltarea sectorului economiei sociale și a bunăstării comunitare prin sprijinirea înființării a 18 întreprinderi sociale și creșterea abilitații persoanelor de a materializa idei de afaceri sociale inovative prin dezvoltarea competențelor antreprenoriale și manageriale pentru 80 de persoane care doresc să înființeze întreprinderi sociale în mediul rural.
În cadrul proiectului Dezvoltarea antreprenoriatului competitiv în mediul rural este în derulare Activitatea 3.1. ÎNVĂȚAREA RECIPROCĂ ȘI ACȚIUNI DE CONSOLIDARE A SIPRITULUI ANTREPRENORIATULUI SOCIAL.
Aceasta are 2 piloni importanți în ceea ce privește învățarea reciprocă în domeniul economiei sociale:
I. învățarea reciprocă, parteneriatul, networking ce va conduce la sustenabilitate
II. transferabilitate de rezultate
Pentru a asigura diseminarea și transferabilitatea experiențelor acumulate prin proiect de către antreprenorii finanțați prin proiectul „DEZVOLTAREA ANTREPRENORIATULUI COMPETITIV IN MEDIUL RURAL” s-a organizat în data de 12 octombrie 2023 un eveniment numit MASA ROTUNDA unde s-au reunit 76 de persoane, printre care reprezentanți ai partenerilor implicați in proiect, antreprenorii finanțați, reprezentanți ai mediului de afaceri local, reprezentanți ai autorităților, reprezentanți ai mediului financiar, reprezentanți ai asociațiilor de producători agricoli, reprezentanți din domeniul economiei sociale, dar si tineri Neet’s care activează in structurile de economie sociala finanțate prin proiect.
Masa Rotundă a fost un mediu de schimb de opinii și de creare de rețele, precum și de dezbatere a unor teme importante privind încurajarea, dar și susținerea antreprenoriatului romanesc din perspectiva dezvoltării economice a României și a creșterii nivelului de trai, așa cum sunt asumate in documentele oficiale, inclusiv in obiectivul general POCU.
Printre subiectele abordate menționam legislația din domeniul economiei sociale, importanța networkingului, model financiar pentru structurile de economie sociale și bune practici.
In cadrul evenimentului s-a semnat un Acord de Parteneriat pentru Rețeaua Întreprinzătorilor Sociali din Mediul Rural. Scopul acestui Acord de Parteneriat este de a stabili cadrul și condițiile în care Partenerii (Asociația GAL Transcarpatica, First Job School SRL si Asociația pentru Tineret Fidelitas M-Ciuc) și Membrii Rețelei (antreprenorii finanțați) colaborează pentru a sprijini dezvoltarea comunitară și a sectorului social din mediul rural prin:
- Furnizarea de informații autorităților relevante și lobby pentru dezvoltarea sectorului social în mediul rural.
- Atragerea de noi surse de finanțare pentru inițiativele sociale în mediul rural.
- Facilitarea accesului la informații necesare (fiscale, sociale, Codul muncii, etc.) a antreprenorilor sociali din mediul rural pentru a promova dezvoltarea acestora.
Pentru a promova si a contribui la diseminarea si transferabilitatea experiențelor acumulate prin proiect, se va realiza un film „making-of” al afacerilor sociale finanțate si un catalog foto ce imortalizează aspecte legate de afaceri, cu testimoniale ale angajaților si antreprenorilor.
După organizarea evenimentului „MASA ROTUNDĂ” și semnarea Acordului de Parteneriat pentru Rețeaua Întreprinzătorilor Sociali din Mediul Rural, putem să tragem câteva învățăminte importante („lessons learned”) care pot contribui la îmbunătățirea viitoarelor inițiative și proiecte similare:
- Importanța colaborării: Evenimentele precum „MASA ROTUNDA” au demonstrat cât de esențială este colaborarea dintre diverse părți interesate, cum ar fi partenerii proiectului, antreprenorii, mediul de afaceri local, autoritățile, mediul financiar și organizațiile sociale. Această colaborare a permis schimbul de idei și resurse pentru sprijinirea antreprenoriatului în mediul rural.
- Rețele și networking: Evenimentul a subliniat importanța creării rețelelor și a networkingului în dezvoltarea afacerilor sociale. Aceste conexiuni pot deschide uși pentru surse de finanțare, resurse și sprijin vital pentru antreprenorii sociali.
- Sensibilizarea autorităților: Furnizarea de informații relevante autorităților și lobby-ul pentru dezvoltarea sectorului social în mediul rural au fost aspecte importante abordate. Acest lucru poate contribui la crearea unui mediu legislativ și de reglementare mai prietenos pentru antreprenoriatul social.
- Acces la informații: Asigurarea că antreprenorii sociali au acces la informații necesare, cum ar fi aspecte fiscale și sociale, este esențială pentru promovarea dezvoltării acestora. Acesta poate fi un aspect important al sprijinirii antreprenorilor sociali din mediul rural.
- Diseminarea și transferabilitatea experiențelor: Planul de a crea un film „making-of” al afacerilor sociale finanțate și un catalog foto este un mod excelent de a disemina și transfera experiențele acumulate prin proiect. Aceste resurse pot fi folosite pentru a inspira și ghida alți antreprenori sociali.
În ansamblu, aceste învățăminte pot contribui la continuarea și extinderea eforturilor de dezvoltare a antreprenoriatului social în mediul rural și la promovarea dezvoltării comunitare și a sectorului social în România.
Pentru mai multe detalii sau informații privind proiectul „DEZVOLTAREA ANTREPRENORIATULUI COMPETITIV IN MEDIUL RURAL” POCU/1009/8/3/148780 vă invităm să accesați https://transcarpaticarural.ro/ sau ne puteți contacta la adresa transcarpatica.rural@gmail.com.
*Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Citește și: Revelion 2024 la hotel Ramada Brașov